Redirigint Els Pastorets – Amb Sergi Belbel i Roc Esquius

El passat diumenge 18 de setembre es va dur a terme una formació destinada a les direccions dels diversos espectacles nadalencs vinculats a la Coordinadora de Pastorets de CatalunyaLa formació dels grups aplegats a aquesta Coordinadora és un dels pilars per treballar el present i garantir el camí cap al futur.

Des de la Coordinadora de Pastorets es valora molt positivament la participació de vint-i-dues directores i vint-i-cinc directors d’un total de vint-i-quatre grups de Pastorets d’arreu del país. Tot un èxit de participació, d’implicació i de transversalitat.

La formació es va desenvolupar durant tot el dia a les instal·lacions del Centre Cultural La Creueta de Navarcles (Bages), i va ser impartit per Sergi Belbel Coslado i Roc Esquius Miquel, ambdós directors i dramaturgs i que es varen iniciar en el món del teatre, com molts altres professionals, a través dels Pastorets. En l’organització es va comptar amb la participació del grup de Pastorets de Navarcles.

El nom de la formació era explícit: “Redirigint…”,  tornant a dirigir o reorientant cap a un altre lloc, si cal, la direcció. Els ponents varen començar repassant l’origen i el perquè de la figura del “director d’escena”, els conceptes de teatralitat, de litúrgia, de teatre i de dramatúrgia… i la diferència entre l’autoria, la direcció i la dramatúrgia.

S’hi varen abocar conceptes clau i es van tocar realitats candents. “Durant el segle XX el director es creu l’epicentre de tot”, però per contra… “El director d’avui ha de ser qui s’encarregui de definir el sentit comú de l’espectacle, no ha d’imposar, ha de convèncer per canalitzar la creació”.

Durant el matí el treball va ser teòric i a més de definir conceptes i procediments es varen resoldre dubtes plantejats per les persones participants. Després de dinar es va dur a terme una sessió pràctica en la qual, distribuïts en sis grups, es va treballar la preparació d’una escena que es va presentar finalment davant dels altres per poder ser desgranada i valorar-ne els punts forts i les debilitats de cada treball.

Cada persona es va endur cap a casa la seva motxilla personal carregada amb noves visions i plantejaments o amb el reforç i la seguretat sobre alguns aspectes en què ja estava encaminada la seva direcció. Una jornada intensa i profitosa que és un graó més que pugen els grups de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya.

Ha estat una bonica experiència per compartir vivències i per aprendre, però també per créixer i formar millors directores i directors de Pastorets. Aquesta formació s’emmarca en el seguit de cursos que la Coordinadora de Pastorets ofereix a tots els grups associats.