You are currently viewing Més dos-cents congressistes, 15 ponències i dos actes oberts a tots els públics

Més dos-cents congressistes, 15 ponències i dos actes oberts a tots els públics

Els representants institucionals han celebrat que, finalment, el Congrés de Pastorets, concedit el 2019 a la candidatura espluguina, pugui ser una realitat. El municipi ho té tot a punt per rebre més de dos centenars de congressistes procedents d’arreu de Catalunya per participar en la quinzena de tallers i ponències acadèmiques, tècniques i artístiques que dirigiran alguns grans noms del panorama teatral català, com Pep Plaza o Dafnis Balduz. El sociòleg Salvador Cardús serà l’encarregat d’oferir la ponència inaugural i el periodista Xavier Grasset, de conduir l’acte de clausura. Els acompanyaran grans experts en caracterització, art dramàtic, comunicació, tecnologies escèniques o divulgació.

La Cova de la Vila, convertida en infern

El dia abans del Congrés, divendres 11, es farà, a dos quarts de 8 del vespre, l’acte institucional de rebuda a la Cova de la Vila, al subsòl espluguí, que s’assimilarà a un infern ‘real’ dels Pastorets. Un decorat natural que aplegarà les autoritats locals, comarcals, provincials i nacionals, amb la ponència del vallenc Jordi Bertran sobre l’arrel dels Pastorets a la teatralitat medieval i l’actuació musical de l’Orfeó Reusenc amb peces d’Els Pastorets: en Belluguet i en Bieló. L’acte estarà obert a tota la població, amb accés lliure.

Un final musical pel mapa dels Pastorets

El dissabte, després de la jornada de ponències i tallers, el teatre del Casal de l’Espluga acollirà l’acte de cloenda, a les 6 de la tarda, amb el lliurament de reconeixements als membres de Pastorets d’arreu de Catalunya amb una trajectòria de més de 50 anys.

També s’extrauran les conclusions i es lliuraran els premis del Concurs de Fotografia. A les 7 de la tarda s’obriran les portes a tothom per poder gaudir, amb accés lliure i gratuït, del concert final ‘La música dels Pastorets, un viatge d’emocions pel territori’. Un conjunt de músics espluguins dirigits pel director de l’Orquestra dels Pastorets, Sergi Esparza, oferiran un repàs per algunes de les cançons més populars de diferents representacions de Pastorets d’arreu del país.

Descoberta de l’entorn

L’Espluga de Francolí es convertirà en un gran aparador turístic per rebre els participants del Congrés. L’obertura institucional a les Coves de l’Espluga ja és tota una declaració d’intencions per posicionar la vila com una destinació turística de primer ordre. Més enllà de les visites lliures de congressistes i acompanyants a algun dels museus, visites guiades o a l’entorn natural de la vila, els organitzadors han previst també dues activitats guiades, a escollir, pel diumenge 13 de març, afavorint d’aquesta manera que els assistents al Congrés puguin passar un cap de setmana complert a la Conca de Barberà.

Caminada fins al monestir de Poblet

El diumenge 13 de març al matí, els congressistes que ho vulguin podran participar en la caminada interpretativa de 3,8 quilòmetres pels boscos de Poblet (Paratge Natural d’Interès Nacional) fins al tossal de la Creu, mirador de la vall de Poblet, amb un passeig per les vinyes i l’arribada al monestir, Patrimoni de la Humanitat. Després d’entrar a la basílica de Santa Maria de Poblet, hi haurà una visita opcional al recinte monàstic.

Visita al Museu de la Vida Rural de l’Espluga

L’altra proposta turística serà al mateix nucli urbà de l’Espluga, amb una visita a l’equipament museístic i etnogràfic contemporani de la Fundació Carulla. Els congressistes s’endinsaran al Museu de la Vida Rural per descobrir la seva una mostra interpretativa i innovadora sobre l’evolució de la vida a pagès fins a la sostenibilitat del segle XXI. La visita inclou una ruta guiada a la col·lecció de pessebres i de figures etnogràfiques de Traité.

Allotjaments i àpats oficials

Per poder acollir tots els congressistes procedents d’arreu de Catalunya, la Coordinadora de Pastorets i els Pastorets de l’Espluga han establert diferents acords per fixar com a allotjaments oficials -amb descomptes pels congressistes-l’Hostal del Senglar de l’Espluga i l’Alberg Jaume I, a les Masies. Els participants al Congrés han de fer la seva reserva per telèfon si voleu gaudir del descompte. Tot i això, també estan disponibles la resta d’allotjaments de la vila i de la comarca, així com els restaurants i altres serveis.

Pel que fa als àpats, el Congrés oferirà esmorzar, pausa-cafè, dinar a peu dret -amb mostra de grups i d’empreses al pavelló del Casal- i un sopar temàtic a l’Hostal del Senglar on se serviran «les sopes dels pastors, la carn de l’infern i els dolços del cel».

Presentació del Congrés