Pep Plaza, Dafnis Balduz, Salvador Cardús i Xavier Grasset, grans noms del IV Congrés de Pastorets a l’Espluga

El IV Congrés de Pastorets de Catalunya comptarà amb els més grans experts en les diferents àrees de coneixement i creació que engloba la tradició del teatre popular nadalenc a Catalunya. El 12 de març de 2022 es donaran cita a l’Espluga de Francolí alguns ponent ‘de nivell’ com Pep Plaza, Dafnis Balduz, Salvador Cardús, Xavier Grasset, el mag Marc Jordan o grans experts en vestuari i caracterització. Les inscripcions es poden fer fins al 9 de març, encara que com més aviat es facin, els congressistes poden gaudir d’una tarifa reduïda.

Els tallers i ponències es duran a terme al complex social i cultural del Casal de l’Espluga de Francolí, escollit el 2019 com a seu del Congrés per part de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. El recinte, que al llarg del seu mig segle d’història ha acollit nombrosos congressos i convencions, disposa de diferents sales de conferències, teatre, ponències, assajos i tallers d’entre les quals destaquen el gran teatre del Casal, la Sala Llucià Navarro, la Sala Carulla-Font o el Sala Folch i Torres del Casalet.

Una quinzena de propostes

En total, al llarg del dissabte 12 de març, les instal·lacions del Casal i el Casalet de l’Espluga acolliran fins a una quinzena de propostes diferents, repartides entre els àmbits acadèmic, de gestió, d’interpretació i direcció, artístic i tècnic. Els inscrits ha d’escollir-ne tres de diferents, a desenvolupar en un dels tres blocs d’activitats que es desenvoluparan entre el matí i la tarda.

A banda de la sessió inaugural a càrrec de Salvador Cardús sobre el sentit dels Pastorets en l’actualitat, de l’àmbit acadèmic destaquen tres ponències sobre les peculiaritats històriques i culturals dels Pastorets a càrrec de Rosa Alcoy, Paquita Roig i Lluís Garcia Petit. També hi haurà sessions destinades a la direcció, coordinació i gestió dels espectacles, en forma de taules rodones sobre l’adaptació als nous temps i a la realitat de gènere; sobre comunicació i xarxes socials i sobre el voluntariat i la professionalització del teatre popular.

Alguns dels tallers que més criden l’atenció són els d’interpretació a càrrec dels coneguts actors vinculats a Pastorets, Pep Plaza i Dafnis Balduz, o el de direcció artística amb Txell Roda. També hi haurà espai pels amants de la tecnologia i l’escenografia amb tallers de tecnologies digitals a escena; sobre l’ús del foc als espectacle i sobre l’ús de la màgia, en aquest cas amb el mag Marc Jordan.

Per les ments més creatives s’oferiran diversos tallers de caracterització com el taller de làtex o el taller de dimonis a càrrec de Montserrat Tolosa, i el taller d’àngels i dimonis a càrrec de David Ferrer. Finalment, el periodista Xavier Grasset, vinculat als Pastorets de Vila-seca, conduirà l’acte de cloenda del Congrés, que acabarà amb un concert dedicat a la música de l’espectacle nadalenc, a través d’un recorregut per diferents cançons de Pastorets d’arreu de Catalunya.

Sala Folch i Torres. Foto: Xavi Lozano