You are currently viewing La Covid no atura Els Pastorets de Catalunya, que recuperen gran part del seu públic

La Covid no atura Els Pastorets de Catalunya, que recuperen gran part del seu públic

  • 30.000 espectadors han gaudit de les 175 representacions que s’han fet arreu de Catalunya
  • Prop del 80% dels grups que conformen la Coordinadora han reprès la seva activitat

Els diferents grups  de Pastorets de Catalunya han treballat de valent per poder dur a terme la segona temporada atípica marcada per la pandèmia. El balanç és positiu i sobretot, esperançador, ja que mostra clars senyals de recuperació.

El 78% del grups que conformen la temporada han pogut fer, finalment, 175 representacions que han aplegat a uns 30.000 espectadors, en una temporada difícil en plena sisena onada de la variant òmicron de la Covid. Aquestes xifres suposen un creixement de públic del 200% respecte la temporada anterior i d’un 75% pel fa al nombre total de representacions. Malgrat les bones xifres, encara s’està només a un 50% de les xifres prèvies a la pandèmia.

Segons el Coordinador General de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Josep Peramiquel, “les dades demostren que estem en el bon camí de la recuperació, però com passa en la resta del sector teatral i amb els aforaments reduïts, encara estem lluny de les xifres de públic habituals”. Peramiquel també remarca i agraeix “l’enorme esforç que han fet els grups per poder esdevenir l’oasi cultural i nadalenc on el públic ha pogut esbargir-se de les notícies negatives, i ho ha fet de manera segura i gaudint d’una tradició tant genuïna com són els pastorets”. Una de les tasques que s’han fet des de la Coordinadora -explica el Coordinador general-  ha estat la de donar suport als diferents grups per trobar les solucions més adients per cada cas i la de marcar pautes que ajudessin a trobar l’encaix entre la normativa sanitària i el fenomen cultural i nadalenc.

En total, s’estima que unes 4.000 persones entre actors i actrius, tècnics, tramoistes, responsables de vestuari i maquillatge, músics, etc. han fet possible les representacions de la temporada 2021-2022 que es tancarà el proper 13 de febrer amb la darrera representació dels Pastorets del Vendrell. La majoria de representacions s’han pogut mantenir, gràcies al doblament del repartiment o a la formació d’actors i actrius polivalents que poden fer diferents papers del repertori. Tot i això, en alguns casos s’ha hagut d’ajornar o suspendre les representacions.

IV Congrés de Pastorets de Catalunya

Acabada la temporada 2021-2022, la Coordinadora prepara per al proper 12 de març, el IV Congrés de Pastorets de Catalunya, que tindrà lloc a l’Espluga de Francolí. La trobada té com a objectiu reunir actors, tècnics i altres responsables de mantenir viva la tradició de Pastorets per intercanviar experiències i augmentar coneixement sobre aquesta representació nadalenca. El Congrés comptarà amb diferents ponències, tallers, activitats culturals i àpats de germanor

La IV edició del Congrés estava programada per celebrar-se al març del 2020, però va quedar posposat amb l’esclat de la pandèmia.

II Ajut a la Investigació

D’altra banda, ja s’ha fallat la segona edició de l’Ajut a la Investigació Pastorets de Catalunya. La guanyadora ha estat la Dra. en Filologia Catalana Lenke Kovács amb el projecte “Les arrels medievals dels Pastorets. Edició i anàlisi dels primers textos del teatre nadalenc català”. Kovács que és professora a la Universitat de les Illes Balears, fou la comissaria del Centenari dels Pastorets de Folch i Torres l’any 2016, forma part del projecte europeu de recerca teatral ‘Theatres of Presuasion in the Long Sixteenth Century’ i es membre de l’Institut d’Estudis Hispànics en la Modernitat, entre d’altres. Està previst que el treball guanyador es presenti públicament a la tardor.

Coordinadora de Pastorets

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya es va fundar l’any 2007 per aglutinar els grups que representen Pastorets arreu de Catalunya. És una federació d’entitats que té com a objectiu establir un espai de relació i intercanvi entre els diferents grups responsables de les representacions, donar difusió als Pastorets com a element patrimonial de la nostra cultura, potenciar la formació i estudiar i fomentar la recerca del fenomen Pastorets.