You are currently viewing Tac12 emetrà els renovats Pastorets de l’Espluga per Cap d’Any i Reis

Tac12 emetrà els renovats Pastorets de l’Espluga per Cap d’Any i Reis

Els històrics Pastorets de l’Espluga de Francolí s’emetran a televisió per segon cop a la història els propers 1 i 6 de gener a les 10 del matí, tal com va passar l’any 2018, quan l’espectacle va arribar a superar els 50.000 espectadors a través de les pantalles. Tac12, en col·laboració amb l’Espluga Audiovisual, oferirà la representació del 25 de desembre a tot el Camp de Tarragona per TDT i també a tac12.tv, per la resta de territoris. La retransmissió serà possible gràcies al patrocini de l’empresa de lloguer de plataformes elevadores Cal Nicolau, a més de l’Hostal del Senglar i el Casal de l’Espluga. Han fet possible l’enregistrament del dia de Nadal els col·laboradors de l’Espluga Audiovisual Josep Morató i Izan Puente, amb Gerard Bosch a la realització.

Si no hi ha cap contratemps, els Pastorets de l’Espluga es tornaran a representar per segon i últim cop aquest proper diumenge 2 de gener a dos quarts de 7 de la tarda i llavors faran una nova pausa de 2 anys fins al Nadal de 2023. Les entrades per la cloenda de la temporada estan a la venda a www.pastoretsdelespluga.cat i a l’oficina de Turisme de l’Espluga de Francolí.

El Nadal de la renovació

Han calgut tres anys per fer realitat el relleu més gran als Pastorets de l’Espluga des de fa 20 anys. La pandèmia ho ha ajornat fins aquest 25 de desembre de 2021 i malgrat les dificultats afegides per l’evolució de la corba d’infeccions, finalment la representació ha estat possible amb totes les garanties sanitàries, de distanciament social, grups estables i protecció amb mascaretes a dins i fora de l’escenari. Jordi Queralt i Marc López s’han pogut estrenar finalment com a nous Rovelló i Lluquet, donant pas a una nova generació que ha de projectar els centenaris Pastorets de l’Espluga al futur. Al seu costat, Ferran Lozano i Mar Minguella s’estrenaven com a Satanàs i Llucifer –per primer cop interpretat per una dona- i feien tremolar l’escenari encarnant els diabòlics personatges. Els històrics Lluquet i Rovelló, Xavier Lozano i Marc Civit, es transformaven en Getsè i Jeremies, al costat de Clara Sans i Rosa Salvadó. Jordi Batet, Montse Batet i Joan Tarès completaven la renovació com a Jepó, Joanoia i Anam, convertint en femení un dels papers dels pastors. Anna Garcia, s’estrenava com a Sant Miquel amb Guiomar Morlans de Sant Gabriel.

Una renovació que es completava amb els nous pecats capitals Mar Sanfèlix (supèrbia), Maria Tierz (ira), Marta Sans (golosia), Mariona Minguella (enveja), Berta Salvadó (luxúria), Miquel Mas (peresa) i Gemma Sales (avarícia). Al pròleg, els veterans M. Àngela Anguera (àvia), Olga Herrerias (Llúcia) i Gerard Griñó (Roc) amb l’estrena d’Oriol Mas com a Martinet completen el repartiment, en el qual també s’estrenaven Jordi Clota i Aina Palau com a Josep i Maria, amb Aran Rovira com a Jesús (Àneu Muntané ho serà el 2 de gener). A l’escena del naixement també s’hi ha donat una nova mirada feminista, mostrant a sant Josep amb el nadó, enlloc de la imatge tradicional.

Tot plegat, renovat per la nova directora artística, Ester Majós —la primera dona que assumeix el càrrec, acompanyada pels veterans Josep M. Mercadé a la direcció escènica Marc Roca a la direcció tècnica i Sergi Esparza a la direcció musical. Completa l’equip tècnic un grup d’una trentena de persones que fan possible l’espectacle.

Les representacions d’aquest Nadal són possibles gràcies a l’adaptació —amb l’Ajuntament de l’Espluga- del teatre a la nova normativa de prevenció de la COVID-19, la reducció de l’aforament del teatre al 70% i la redistribució de localitats amb mesures de distanciament que també s’aplicarà el proper 2 de gener.

Els Pastorets de l’Espluga van començar a representar-se l’any 1886 al Centre de Catòlics, traslladant-se després a l’església vella de Sant Miquel, passant pel Centre Cultural i recuperant-se el 1976 al teatre del Casal de l’Espluga, on se segueixen representant de forma biennal. El proper 12 de març, l’Espluga de Francolí acollirà la celebració del IV Congrés de Pastorets de Catalunya, una cita de totes les agrupacions que fan possible aquestes històriques representacions arreu del territori de parla catalana.