You are currently viewing Més de la meitat dels grups de Pastorets de Catalunya faran possible que el país visqui el Nadal

Més de la meitat dels grups de Pastorets de Catalunya faran possible que el país visqui el Nadal

  • Hi ha programades més de 130 representacions arreu del país que s’han adaptat a les restriccions marcades per la Covid-19
  • La Coordinadora ha presentat un nou text de Pastorets, ‘Els Pastorets de casa nostra’, contemporani escrit per l’actor i dramaturg Roc Esquius

Els grups de Pastorets que conformen la Coordinadora de Pastorets de Catalunya farà possible que es visqui el Nadal amb una de les tradicions més arrelades del país. Amb el lema “viu Nadal, viu Pastorets” arrenca la campanya d’enguany, la més atípica de la història d’aquest fenomen de la cultura popular del país que atreu a milers d’espectadors i mou a un ampli moviment social de més de 6.000 persones arreu del territori.

La temporada arrencarà aquest proper dissabte dia 19 de desembre amb les representacions dels Pastorets de Sitges que fan ‘Pastorets confi…dencials’ i dels Lluïsos d’Horta (Barcelona) que fan ‘Els Pastorets confinats als Lluïsos’; i s’acabarà el 31 de gener amb la darrera representació de ‘L’Estel de Natzaret’ que posen en escena Els Pastorets de Mataró. En total hi ha previstes 134 representacions, 118 de les quals pròpiament de Pastorets i la resta relacionades amb la tradició.

Diferents adaptacions i propostes

A dia d’avui un 60% dels grups que conformen la Coordinadora han confirmat que faran activitat aquest proper mes i mig coincidint amb la temporada de Pastorets. La majoria d’aquests grups, un 40%, mantenen les representacions dels Pastorets, adaptades a la situació provocada per la pandèmia. En la major part dels casos s’ha optat per reduir la durada, adaptar la representació i mantenir a escena només els personatges imprescindibles per a la història, reduint l’equip de figuració.

Altres grups (un 10%) s’han decantat per altres opcions, i o bé faran la representació del Poema de Nadal o altres posades en escena vinculades amb els Pastorets i adaptades al panorama i a les restriccions del moment. Els grups que han optat per no pujar a l’escenari, aposten sobretot per activitat a les xarxes socials amb idees d’allò més originals que van des de l’emissió d’enregistraments dels Pastorets d’anys anteriors (també per les televisions locals), fins a l’emissió d’una webserie, entre moltes altres iniciatives absolutament creatives que demostren les ganes de Pastorets i de viure Nadal que tenen tots els grups.

Si bé és cert que la incertesa és molta, la majoria dels grups de Pastorets volen celebrar la seva tradició i, és per això, que a l’acte de benvinguda de la temporada celebrat virtualment el passat de 28 de novembre, des de la Coordinadora de Pastorets es va reclamar que s’equiparin els grups de Pastorets al teatre professional que pot tenir més de sis persones a escena. Des de la Generalitat de Catalunya, la Directora General de Cultura Popular, M. Àngels Blasco, va remarcar que “les representacions de Pastorets són manifestacions d’arts escèniques i s’han de regir per la normativa d’arts escèniques i dels espais culturals que les acullen, independentment que estiguin fetes des del món de l’associacionisme i del voluntariat o per professionals”. Des de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya s’està en contacte permanent amb la Direcció General de Cultura Popular i s’està donant un cop de mà a tots els grups en la interpretació de la normativa vigent.

Nou text de Pastorets

En aquest mateix sentit, des de la Coordinadora s’ha promogut la creació d’un nou text de Pastorets que porta per títol “Els Pastorets de casa nostra” i que és obra del dramaturg Roc Esquius. El text va ser encarregat durant la pandèmia per donar solucions als grups i és per això que tant la posada en escena com la durada, està dimensionada a les circumstàncies actuals. Pel que fa als personatges (està pensat per a dotze intèrprets) incorpora una paritat de gènere i una transversalitat d’edat i recull els trets i els elements comuns del diferents Pastorets que es coneixen fins a dia d’avui, tot i que aporta una nova visió que beu de la tradició però que està plenament connectada amb el present i amb la realitat actual. La dramatúrgia està oberta a la incorporació de noves músiques a criteri de cada grup. Esquius va acceptar l’encàrrec amb gran il·lusió tornant al món dels Pastorets on hi ha viscut tota la vida, assegura.

De moment, cap dels grups ha confirmat la representació d’aquest nou text. Des de la Coordinadora, però asseguren que “és normal perquè els grups se l’han de fer seu” i posen com a exemple el text de Pàmies, l’Estel de Natzaret, que va trigar set anys a ser representat per primera vegada.