You are currently viewing Els Pastorets de Catalunya es reivindiquen com l’element indispensable per viure aquest Nadal atípic

Els Pastorets de Catalunya es reivindiquen com l’element indispensable per viure aquest Nadal atípic

  • La Generalitat assegura que les representacions de Pastorets han de ser considerades arts escèniques i ser equiparades com a tals a la fase de represa
  • A data d’avui, el 66% dels grups de Pastorets que conformen la Coordinadora tenen previst dur a terme representacions adaptades a les circumstàncies

Aquest matí s’ha celebrat la taula rodona on-line ‘Reinventem el Nadal’ que ha servit per donar el tret de sortida a la celebració del cicle nadalenc. L’acte organitzat per les tres federacions que agrupen les tradicions nadalenques a Catalunya (Federació de Pessebres Vivents, Federació Catalana de Pessebristes i Coordinadora de Pastorets) ha comptat amb la participació de la Directora General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, M. Àngels Blasco, del Director de Promoció Internacional de Cultura Popular, Lluís Puig, així com dels tres presidents de les federacions implicades.

En el decurs de l’acte, que ha quedat penjat a Youtube, Blasco ha assegurat que des del Departament de Cultura “s’està treballant amb el PROCICAT per ser la vostra veu” i per “fer possible un Nadal que serà amb restriccions”. La Directora General també ha assegurat que malgrat no tenir respostes i que cal tenir en compte l’evolució de la situació “podem fer activitats de manera responsable i seguint totes les restriccions i les mesures previstes”. En aquest sentit ha recordat que actualment es poden fer assajos amb grups de màxim sis persones i ha emfatitzat en el fet que “les representacions de Pastorets són manifestacions d’arts escèniques i que, com a tals, independentment que estiguin fetes des del món de l’associacionisme i el voluntariat o per professionals, s’han de regir per la normativa d’arts escèniques i dels espais culturals que les acullen”. Blasco també ha mostrat un punt d’optimisme de cara a les següents fases de la represa en les quals es probable que es modifiquin aforaments d’espais culturals, mides de grups bombolles i confinaments municipals.

Per la seva banda, el president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Lleonard del Río ha explicat que els grups de Pastorets estan treballant per aixecar les representacions d’aquesta temporada, que evidentment estaran adaptades a les circumstàncies i a les normatives vigents: a dia d’avui es permeten assajos amb grups estables de fins a sis persones i també s’està assajant on-line. Del Río s’ha mostrat esperançat que podrem “superar els entrebancs”, ha remarcat que els grups estan fent un esforç ingent per adaptar-se a les circumstàncies amb imaginació i ha demanat a l’administració que, a nivell de normativa de represa, s’equiparin les representacions de Pastorets a les de teatre professional perquè “la distància entre ambdós no és tanta i s’ha d’analitzar el fenomen de manera global sense tenir en compte només si hi ha o no un salari”. El president de la Coordinadora ha apostat perquè “la pandèmia no aturi les representacions de Pastorets, per mantenir la flama i la implicació de la gent que són la força del moviment i mantenir l’interès del públic”.

Del Rio també ha assegurat que fins ara “hem viscut els millors 100 anys de Pastorets de la història” i ha recordat que aquest 2021 s’escaurà el tricentenari del text més antic trobat de Pastorets que data del 1721. L’exconseller de Cultura i actual Director de Promoció Internacional de Cultura Popular, Lluís Puig, ha remarcat que “la cultura popular està en plena avantguarda des de fa molt de temps” i que la situació actual és una bona oportunitat per aprofitar “les eines digitals que ens permeten arribar a més públic i multiplicar la difusió a nivell global”. Puig també ha defensat l’actitud de les persones com a salvaguarda del patrimoni immaterial com és la cultura popular.

Els màxims responsables de la Federació de Pessebres Vivents, M. Àngels Serentill, i de la Federació de Pessebristes, Albert Català, també han destacat la imaginació i l’ús de les xarxes socials que estan fent els diferents grups que conformen les diferents federacions de cara a l’activitat que podran dur a terme i que estan plantejant per aquest Nadal.