You are currently viewing Més de 120 persones fan possible la representació de Pastorets al Palau de la Generalitat que ha inaugurat l’inici de la temporada de Catalunya

Més de 120 persones fan possible la representació de Pastorets al Palau de la Generalitat que ha inaugurat l’inici de la temporada de Catalunya

  • L’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, impulsor de la iniciativa, entre altres autoritats.
  • Més d’un centenar de persones entre convidats, treballadors i familiars de treballadors de Palau han gaudit de la presentació que s’ha realitzat en quatre espais diferents

Ahir a la tarda es va donar el tret de sortida a la temporada de Pastorets de Catalunya amb la representació d’una singular versió dels Pastorets que s’ha fet al Palau de la Generalitat de Catalunya. Aquesta posada en escena, feta a mida, l’han fet possible més de 120 persones, entre actors, músics i tècnics provinents del grup de Pastorets de Cardona i de la Banda de Cardona, a més d’una vintena de col·laboradors de més d’una desena de Pastorets d’arreu de Catalunya. El grup El Traspunt de Cardona celebra els 75 anys del text que representa avui en dia i ja fa més de 120 anys que fan Pastorets. 

Aquesta és la segona vegada que es representen uns Pastorets al Palau de la Generalitat i s’ha fet a petició del propi President que els ha gaudit a primera fila acompanyat del president de la Coordinadora de Pastorets, Lleonard del Rio, de l’alcalde de Cardona,  Ferran Estruch, del president del grup El Traspunt de Cardona, Pep Haro i de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

A les 17:00h, ha començat la representació amb la primera escena al Pati de Carruatges que s’ha transformat, per uns moments, en un infern on Satanàs i Sant Miquel han posat a prova les seves forces amb les fúries de l’infern. 

La segona escena s’ha traslladat al Pati dels Tarongers on s’ha representat la clàssica escena de “Les sopes” amb l’Anunciació. Posteriorment, la Galeria Gòtica ha acollit una nova escena infernal on s’han pogut escoltar els tradicionals “cuplets”, on l’actualitat i la crítica política s’ha fet molt presents. Per a l’escena final s’ha triat el Saló Sant Jordi, que s’ha convertit en el portal de Betlem amb l’apoteosi final i les ofrenes dels diferents pastors i pastores vinguts d’arreu de Catalunya.

 

ELS PASTORETS, UN FENOMEN INTERGENERACIONAL

En acabar, ha estat el torn dels parlaments. En primer lloc ha parlat Pep Haro, president del grup El Traspunt, que ha agraït a tothom la feina per fer realitat la representació d’avui al Palau de la Generalitat i ha recordat que l’entitat que presideix celebra els 60 anys. Per la seva banda, Lleonard del Rio, president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, ha recordat que és la segona vegada que els Pastorets es representen al Palau de la Generalitat i ha qualificat els Pastorets “com el fenomen teatral més important de Catalunya”. Al seu torn, l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha destacat que els pastorets generen “sensacions i emocions” únics que uneixen diferents generacions al voltant del fenomen. 

Finalment, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat que “des de petit també he viscut el món dels Pastorets”. A més, el president ha recordat que “un any més, hi ha persones que aquestes Festes de Nadal les viuran lluny dels seus” perquè estan a la presó o a l’exili o perseguits per les seves idees. L’acte s’ha tancat amb la interpretació del Cant dels Segadors a càrrec de la Banda de Cardona i un tast de coca i mistela al Pati dels Tarongers. 

Prova de que el fenomen dels Pastorets no té edat i que és un fenomen absolutament intergeneracional, s’ha viscut avui mateix al Palau de la Generalitat:  mentre que en Max debutava com a actor amb només un mes de vida interpretant el nen Jesús i a braços de la seva mare que interpretava la Verge Maria i sota l’atenta mirada del seu pare fent de Sant Josep; l’Antoni amb 90 anys complerts feia de pastor i recordava que fa més de 80 anys que fa pastorets. 

LA TEMPORADA: MÉS DE 250 REPRESENTACIONS

Aquesta temporada els Pastorets esperen més de 65.000 persones que es repartiran en les més de 250 representacions que hi ha previstes entre meitat de desembre (la primera representació es farà a Barcelona el dia 14 i anirà a càrrec del Centre Gràcia) fins al mes de febrer. Els Pastorets del Vendrell seran els encarregats de tancar la temporada amb l’última representació el 9 de febrer al Teatre Municipal Àngel Guimerà.

El 29 de desembre serà un dels dies on hi haurà més alternatives per escollir anar a veure els Pastorets ja que es faran una 40 de representacions en un sol dia.