Els Pastorets de Catalunya tanquen temporada amb més de 60.000 espectadors que han gaudit de les 250 representacions

Mataró i El Vendrell tancaran la temporada el proper 3 de febrer.

Grups com La Faràndula de Sabadell han assolit un rècord d’espectadors amb més de 6.000

Les ciutats de Mataró i El Vendrell tancaran la temporada de Pastorets el proper diumenge 3 de febrer. Enguany, els 61 grups de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya han fet més de 250 representacions i han atret més de 60.000 espectadors en 21 dies. La temporada va començar el 15 de desembre a Barcelona (El Centre Gràcia) i acabarà el proper 3 de febrer a la Sala Cabanyes de Mataró i al Teatre Municipal Àngel Guimerà de El Vendrell.

Els grups que conformen la Coordinadora de Pastorets de Catalunya mantenen les xifres de públic de les darreres temporades i això “és una molt bona notícia ja que cada vegada hi ha més oferta d’activitats culturals per Nadal”, assegura el president de l’entitat Lleonard del Río.

Aquesta temporada ha mobilitzat a sobre i al darrere l’escenari a unes 7.000 persones entre actors i actrius, responsables de vestuari, maquillatge, tramoies, encarregats de decorats, etc. 

Més grups i records de públic

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya, l’entitat que agrupa els grups que conformen aquest important moviment de Catalunya, ha sumat enguany dos grups nous: el de l’Espluga de Francolí i el del Centre Sant Pere Apòstol de Barcelona.

A més, la temporada 2018-2019 que es tanca ara també ha servit per marcar nous records de públic en alguns dels grups com és el cas dels Pastorets de la Faràndula de Sabadell que han superat els 6.100 espectadors.

Visita del president de la Generalitat

Un altre dels grups protagonistes de la temporada d’enguany va ser el de Súria que va rebre, el 29 de desembre, la visita del president de la Generalitat, Quim Torra. En el seu parlament, va assegurar que de cara a la propera temporada 2019-2020 es tornaran a fer Pastorets al Palau de la Generalitat tal i com ja es van fer novembre de l’any 2016 coincidint amb el centenari dels Pastorets de Folch i Torres i la commemoració del 90è aniversari del grup bagenc. Allí es va començar a gestar la visita de Torra que en aquell moment era màxim responsable del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis. Pel president de la Coordinadora de Pastorets “aquest anunci és una notícia excel·lent, ja que permetria reeditar una acció que va tenir molt bona acollida i que posa de manifest que els Pastorets és una tradició de país, ja que és una manifestació cultural que rarament es troba fora de Catalunya”.

Per la seva banda, els Pastorets d’Igualada han commemorat enguany el seu 60è aniversari, i el mateix 29 de desembre van fer “L’Infern més gran de Catalunya” i van cremar l’Ajuntament anoienc en un espectacle visual que va comptar amb diferents grups de dimonis i diables convidats. 

Dues pèrdues significatives del món de Pastorets

La temporada 2018-2019 també ha sigut la de dues pèrdues importants al món dels Pastorets: a l’estiu va morir Francesc d’Assís Picas, autor del text La flor de Nadal, representat a l’Ametlla de Merola i que va rebre l’any 2007 la Creu de Sant Jordi.

Els Pastorets també han hagut de dir adéu a Ramon Folch i Camarasa, fill de Josep M. Folch i Torres i autor de diverses adaptacions del text del seu pare, el més representat de Catalunya. Folch va ser l’impulsor de la celebració del centenari de l’estrena d’Els Pastorets o L’Adveniment de l’Infant Jesús l’any 2016. Folch era un defensor dels valors de l’espectacle dels Pastorets, com un element de tradició, cohesió i vitalitat cultural de Catalunya.Aquesta temporada ha servit per reivindicar la proximitat dels Pastorets amb el lema “Pastorets, més a prop del que et penses” amb un doble vessant: més municipis de Catalunya han comptat amb representacions aquest any i persones de tot tipus, condició i professió participen al moviment dels Pastorets.