You are currently viewing La temporada 2017-2018 de Pastorets de Catalunya arrenca reivindicant la pluralitat del fenomen

La temporada 2017-2018 de Pastorets de Catalunya arrenca reivindicant la pluralitat del fenomen

La Coordinadora de Pastorets, federació que agrupa una seixantena de grups d’arreu del país, celebra enguany el seu desè aniversari

La temporada de Pastorets de Catalunya ha arrencat aquest matí amb una flashmob conjunta amb diferents actors i actrius de diversos grups d’arreu de Catalunya. L’acte de presentació ha volgut reivindicar la pluralitat del fenomen dels Pastorets tant pel que fa al nombre i diversitat de poblacions on es fan, les diverses versions que se’n representen, així com la diversitat de de les persones que fan possible que els Pastorets segueixin sent una de les tradicions nadalenques més arrelades i esperades per petits i grans.  

La llibreria Laie de Barcelona ha acollit una performance ideada pel director teatral Israel Solà on han tingut cabuda els diferents textos de Pastorets que es representen arreu de Catalunya: Els pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús de Josep Maria Folch i TorresL’estel de Natzaret de Ramon PàmiesEn Garrofa i en Pallanga de Serafí Pitarra La flor de Nadal de Francesc d’Assís Picas

Alhora, la performance que s’ha dut a terme també ha posat de manifest que els Pastorets són patrimoni immaterial i que, com a tal, és un fenomen no tangible, arrelat al nostre país, que construeix comunitat cultural i que es conserva, en part, per la tradició oral passant de generació en generació. En aquest sentit, des de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, entitat que aplega una seixantena de grups d’arreu del país, es posa de manifest que el fenomen Pastorets va més enllà de les pròpies representacions que es faran durant aquestes properes setmanes ja que relliga la comunitat fent participar a persones de diferents edats i condicions d’un mateix municipi, teixint relacions humans (damunt de l’escenari i entre bambolines) amb un objectiu comú. 

Per últim, l’acció ha acabat amb el protagonisme d’una dona en el paper de Satanàs, posant així, especial èmfasi en el fet que, als Pastorets, tothom hauria de poder fer tots els papers de l’auca, i que les dones hi són molt presents, tant en papers protagonistes damunt de l’escenari, com al darrere, on hi ha nombrosos voluntaris i voluntàries arreu del país treballant perquè siguin possibles el més de 200 representacions que es duran a terme durant aquests propers dies.  

 La presentació de la temporada de Pastorets de Catalunya ja s’ha convertit en una de les cites anuals esperades per les persones que fan Pastorets i que serveix de punt de trobada entre els diferents grups alhora que serveix és l’arrencada de portes enfora (els grups fa mesos que hi treballen) de  la temporada. L’any 2014 els Pastorets van arribar en Metro a la plaça Universitat, el 2015 es va fer un tastet amb diferents escenes per Barcelona a bord d’un bus turístic i acabant a l’espai gastronòmic Betlem, l’any passat, amb motiu del 90è dels Pastorets de Súria, es va fer una representació al Palau de la Generalitat, i enguany s’ha optat per la versió flashmob. 

Temporada 2017-2018

La temporada arrencarà aquest proper dissabte 16 de desembre amb representacions a Sabadell, Barcelona i Premià de Mar; i acabarà el 4 de febrer amb les darreres representacions de El Vendrell i Mataró. Al llarg d’aquestes 8 setmanes els 59 grups que conformen la Coordinadora de Pastorets de Catalunya faran 216 representacions. Aquestes més de 200 representacions mouen més de 6.000 persones, entre actrius, actors, tramoies, tècnics, encarregats de vestuari, maquillatge, etc. i preveuen fer les delícies de més de 60.000 espectadors. 

10 anys de Coordinadora

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya celebra aquest any el seu desè aniversari. Es va fundar l’any 2007 per aglutinar els grups que representen Pastorets arreu de Catalunya. És una federació d’entitats que té com a objectiu establir un espai de relació i intercanvi entre els diferents grups responsables de les representacions de Pastorets, donar difusió als Pastorets com a element patrimonial de la nostra cultura, potenciar la formació i estudiar i fomentar la recerca del fenomen Pastorets.  Al llarg d’aquests 10 anys, més de 580.000 espectadors han vist alguna dels 2.000 representacions que s’han fet arreu de Catalunya. 

Amb motiu del desè aniversari, la Coordinadora compta amb la complicitat del dibuixant Manel Fondevila que és l’autor d’una imatge commemorativa que s’ha plasmat en unes samarretes que es distribuiran entre els grups que conformen aquesta federació d’entitats i que reivindiquen la pertinença al fenomen Pastorets.