You are currently viewing El conseller Santi Vila dóna el tret de sortida a una temporada de Pastorets que aplegarà 6.600 participants en 240 funcions arreu del país

El conseller Santi Vila dóna el tret de sortida a una temporada de Pastorets que aplegarà 6.600 participants en 240 funcions arreu del país

Amb motiu del 90è aniversari dels Pastorets de Súria, el Palau de la Generalitat ha sigut escenari aquest diumenge d’una representació musical dels Pastorets

El Palau de la Generalitat ha acollit aquest diumenge la presentació de la temporada dels Pastorets i la commemoració del 90è aniversari dels Pastorets de Súria i el Centenari dels Pastorets de Folch i Torres, en un acte que ha mobilitzat 120 intèrprets. El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha apadrinat aquest acte que dóna el tret de sortida a una temporada de Pastorets que aplegarà 6.600 participants en 240 funcions arreu del territori i que preveu mobilitzar uns 60.000 espectadors.

En aquest acte de presentació el conseller de Cultura Santi Vila ha afirmat que “els Pastorets són patrimoni de Catalunya, perquè el millor patrimoni d’un país no són les pedres sinó l’ànima, el Patrimoni Immaterial” i ha felicitat i agraït tots els voluntaris que aquestes festes ompliran de Pastorets els teatres de Catalunya.

D’altra banda, el president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Lleonard del Río, ha repassat tota la feina feta aquest any 2016 però ha recordat que “la feina de debò comença ara”, i ha destacat el gran nombre de persones que els Pastorets mobilitzen arreu del país cada any.
Finalment, amb motiu del 90è aniversari dels Pastorets de Súria, la presidenta del Foment Cultural de Súria, Elisabet Viñals, ha explicat que ha estat un dia “emotiu” i un “honor” per a una entitat quasi centenària i plena de vitalitat com el Foment Cultural de Súria poder representar aquests Pastorets musicals en un escenari com el Palau de la Generalitat.

Aquest acte ha constat d’una representació musical dels Pastorets –una adaptació sinòptica de Jaume Esquius– que explica l’encàrrec i redacció del text de l’espectacle, on un personatge que interpreta a Josep M. Folch i Torres interactua amb els propis personatges dels Pastorets. Es tracta d’una actuació itinerant que ha recorregut diferents espais del Palau, passant pel Pati Gòtic, la Galeria, el Pati dels Tarongers i el Saló Sant Jordi. La posada en escena ha anat principalment a càrrec d’Els Pastorets de Súria, que han mobilitzat un total de 90 actors amateurs, 35 cantaires i 20 músics instrumentistes de la formació Orquestra Mas Torrat, en ocasió del seus 90 anys de continuïtat (1926-2016). A la funció s’hi han sumat, també, una cinquantena més d’actors i actrius d’altres grups de Pastorets.

La commemoració del Centenari dels Pastorets de Folch i Torres també ha tingut el seu paper en aquest esdeveniment; a banda de que la pròpia representació ja relatava l’encàrrec de la redacció del text dels Pastorets a Josep M. Folch i Torres, el fill de l’autor, Ramon Folch i Camarasa, ha assistit també a l’acte. Així mateix, la Generalitat de Catalunya ha fet la seva adhesió institucional al centenari de l’es¬trena de l’espectacle popular d’Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres (1916), que cada Nadal es representa per tot el país, constituint una de les tradicions nadalenques més emblemàtiques i conso¬lidades de Catalunya. Cal recordar que l’any 2015 la Generalitat ja va declarar com una de les commemora¬cions oficials de l’any 2016 el Centenari dels Pastorets de Folch i Torres.

Amb aquesta funció excepcional s’ha donat un reconeixement institucional a aquest gènere de tea¬tre popular eminentment català, singular al món i que ha estat pal de paller en la tradició escènica del país, bressol de molts actors i actrius i punt de cohesió i creixement cultural i social a molts pobles, viles i ciutats de Catalunya.

Així doncs, amb aquest acte de presentació es dóna el tret de sortida a la temporada que comença el dia 11 de desembre amb la representació dels Pastorets d’Ulldecona i finalitzarà el 12 de febrer amb la funció a càrrec dels Pastorets d’El Vendrell.