You are currently viewing Els Pastorets arriben a Barcelona en bus turístic per fer temporada als teatres de Catalunya

Els Pastorets arriben a Barcelona en bus turístic per fer temporada als teatres de Catalunya

Més de 240 representacions es faran al país entre el 12 de desembre i el 30 de gener

El fenomen mou més de 6.600 persones a Catalunya i compta amb més de 60.000 espectadors

Els Pastorets de Catalunya han arribat aquest matí a Barcelona en bus turístic i han fet un recorregut per alguns dels indrets més emblemàtics de la ciutat. L’inici de la ruta ha estat a la plaça Francesc Macià on hi ha pujat els pastors que han arribat exhaustos després de caminar al llarg de tot Travessera de Gràcia buscant el Teatre-Coliseu Pompeya . El Coliseu Pompeya havia sigut un teatre que estava ubicat a Travessera de Gràcia 112 (entre Via Augusta i Gran de Gràcia) que havia acollit la primera representació de Pastorets de Folch i Torres de la història, el 24 de desembre de 1916. Per això, aquesta temporada ja comencen els actes de celebració del Centenari dels Pastorets de Folch i Torres. 

A continuació el bus turístic ha enfilat cap a plaça Catalunya passant per l’Estació de Sants i el Parc de l’Espanya Industrial. A plaça Catalunya, els pastors i periodistes que els acompanyaven s’han trobat que el vehicle ha estat segrestat per les forces del mal. Més d’una dotzena de dimonis encapçalats per Satanàs i Llucifer, han abordat el bus. Sortint de plaça Catalunya, l’autobús s’ha dirigit cap a La Pedrera on uns àngels han alliberat l’autobús des del balcó de l’edifici de Gaudí i han pujat al vehícle on s’ha produït la batalla entre el bé i el mal fins a arribar a Betlem (Espai Gastronòmic). Allí, periodistes i actors s’han trobat amb la Mare de Déu, Sant Josep i el nen Jesús (un nadó de sis mesos que ha debutat en aquest paper). 

Aquest és el segon any que la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, formada per més de mig centenar de grups d’arreu de Catalunya, organitza una presentació conjunta de la temporada. L’any passat, de la mà de Metro de Barcelona que celebrava els seu 90 anys, els Pastorets van arribar amb Metro i van fer una petita representació a la parada de Metro d’Universitat. 

Enguany, encara l’han volgut fer més grossa, i és per això que s’han passejat per la ciutat ocupant alguns dels espais més emblemàtics, davant la sorpresa dels vianants. 

Tradició nadalenca

Enguany els Pastorets han volgut arribar en bus turístic per visualitzar l’estacionalitat d’aquesta tradició, que, com si d’uns turistes es tractessin, arriben als teatres del país per Nadal. En total la Coordinadora de Pastorets de Catalunya agrupa 58 grups d’arreu de Catalunya. Més de 6.600 persones, entre actors, actrius, músics, cantaires, tècnics, etc. faran possibles les més de 240 representacions que es faran des del dia 12 de desembre al dia 24 de gener. La primera representació de la temporada serà a càrrec del Pastorets d’Argentona i les darrera es faran el dia 30 de gener al Vendrell, tancant el calendari nadalenc. El cap de setmana amb més auge de representacions serà el 25, 26 i 27 de desembre amb una norantena d’actuacions. 

Els Pastorets és una de les tradicions més genuïnes del nostre país, es representen des de del segle XVII, però és manté fresca, jove i dinàmica. El fenomen ha excedit l’àmbit religiós i s’ha perpetuat al calendari, com una activitat nadalenca més. És una tradició que aplega gent de diferents edats, membres d’una mateixa família dalt d’un escenari, persones de professions diverses, creients i no creients, una bona eina de cohesió social per donar a conèixer un fet la història universal: el naixement de l’infant Jesús.