You are currently viewing La temporada de Pastorets arriba en Metro

La temporada de Pastorets arriba en Metro

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya ha presentat aquest matí la temporada de representacions de Pastorets. Ho ha fet d’una manera diferent i innovadora i és per això que ha recreat l’infern sota terra, concretament a les instal·lacions de la parada de Metro de Plaça Universitat, coincidint amb el 90è aniversari de Metro de Barcelona.

Per primera vegada diferents actors dels grups de la Coordinadora de Pastorets han fet una representació conjunta que ha servit per donar el tret de sortida a la temporada. Al Metro, una trentena de pastors, àngels i diables s’han fet seves les instal·lacions. Els àngels han hagut de treballar de valent per evitar que els diables en fessin de les seves, però al final Llucifer i Satanàs han aparegut dalt de l’escenari i han fet una crida per plantar cara al Messies davant l’intent desesperat dels àngels per aturar-los.

La temporada de Pastorets

6.000 persones entre actors, actrius, músics, cantaires, tècnics, tramoies, etc. de Catalunya estan ja a punt per estrenar les seves representacions. Pertanyen als 53 grups que formen la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i que faran 222 representacions des del 7 de desembre fins al 8 de febrer. La temporada l’estrenarà el 7 de desembre la Companyia del Carme de Sant Feliu del Llobregat i la tancarà, el 8 de febrer, Els Pastorets del Vendrell amb “Uns pastorets diferents”. Els dies àlgids de representacions són, com és habitual el mateix dia de Nadal a la tarda amb més d’una quinzena de representacions simultànies i el dia de Sant Esteve amb més d’una vintena. També hi ha nombroses representacions el dissabte 27 i el diumenge 28 de desembre.

Els Pastorets és una de les tradicions més genuïnes del nostre país, es representen des de del segle XVII, però és manté fresca, jove i dinàmica. El fenomen ha excedit l’àmbit religiós i s’ha perpetuat al calendari, com una activitat nadalenca més. És una tradició que aplega gent de diferents edats, membres d’una mateixa família dalt d’un escenari, persones de professions diverses, creients i no creients, una bona eina de cohesió social per donar a conèixer un fet la història universal: el naixement de l’infant Jesús.

Història

Els Pastorets tenen el seu origen en les representacions medievals que es celebraven a les esglésies el dia de Nadal. A partir de les reformes del Concili de Trento (1545-1563) i la depuració de la litúrgia, es van prohibir aquest tipus de representacions, però es van mantenir com uns actes populars deslligats del fet litúrgic. Els primers textos de Pastorets es remunten al segle XVIII, tot i que en català, en trobem un del segle XVII d’origen rossellonès: “Relació dragmàtica de la Nativitat del fill de Déu”. A l’Arxiu Comarcal del Bages, es conserven dos textos de Pastorets impresos a Sevilla i en llengua castellana, que es poden datar de finals del segle XVIII. Són la “Comedia famosa, los zelos de San Josef” de D. Cristoval de Monroy y Silva, i “El cascabel del demonio. Auto del nacimiento de Crhisto nuestro señor”. Aquests textos es representaven l’any 1813 a l’Hospital de Sant Andreu de Manresa.

Els Pastorets editats a Catalunya més antics que es conserven són “Los pastorcillos en Belén ó sea el Nacimiento de Jesucristo”, impresos a Igualada l’any 1844, tot i que existeix un text anterior “Els Pastorets” d’Ignasi Plana editat a Barcelona el 1799, però del qual se’n desconeix el contingut. Malgrat la popularitat de les representacions de Pastorets, serà a partir del text de Mossèn Miquel Saurina editat l’any 1887, que aquestes representacions es fan presents arreu del territori català a través de la xarxa de Centres Catòlics.

Un canvi substancial vindrà de la mà del dramaturg Frederic Soler “Pitarra” que l’any 1891 estrena la seva versió “El bressol de Jesús o en Garrofa i en Pallanga”. Aquest text  representa una dignificació del gènere que li obrirà les portes als principals teatres del moment. D’altres escriptors com Lluís Millà, Francesc d’A. Picas, Ramon Pàmies i Josep M. Folch i Torres seguiran el mateix camí, apareixent nous textos que augmentaran la popularitat i el reconeixement de Els Pastorets. 

L’any 1916 s’estrena “Els Pastorets o l’ adveniment de l’infant Jesús” obra de Josep M. Folch i Torres, que es va convertir en un èxit rotund, convertint-se en el text de Pastorets més representat al nostre país, fins al moment.

La guerra civil, va representar una pausa dolorosa per aquestes representacions, perquè en els primers temps es van veure proscrits per la seva essència religiosa i un cop acabat el conflicte van patir la prohibició de la llengua catalana. Ben aviat, però, comencen a reaparèixer arreu les representacions de Pastorets,  assolint  una gran embranzida que els portarà fins als nostres dies com un gènere viu i de gran acceptació popular.

La Coordinadora

La Coordinadora de Pastoretes de Catalunya es va fundar l’any 2007 per aglutinar els grups que representen Pastorets arreu de Catalunya. És una federació d’entitats que té com a objectiu establir un espai de relació i intercanvi entre els diferents grups responsables de les representacions de Pastorets, donar difusió als Pastorets com a element patrimonial de la nostra cultura, potenciar la formació i estudiar i fomentar la recerca del fenomen Pastorets.